Czarny ryż

sports-1708051_1920Czarny ryż w ostatnim czasie stał się najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw – zupełnie pobił w klasyfikacji zarówno dziki ryż jak i wszystkie odmiany kaszy. Jakie są najważniejsze właściwości tej rośliny i dlaczego dietetycy na całym świecie zalecają regularne spożywanie czarnego ryżu? Jak donoszą ostatnie badania ta ciemna odmiana ryżu o lekkim i orzechowym smaku posiada więcej przeciwutleniaczy niż taka sama porcja czarnych jagód. Ponadto czarny ryż zawiera dużą dawkę błonnika który pomaga przy trawieniu i wydalaniu z organizmu resztek przemiany materii. Czarny ryż zatem nie tylko przepysznie smakuje ale również ma liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy może on zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre odmiany nowotworów. Z kolei bogactwo witamin skutecznie opóźnia zachodzące w organizmie procesy starzenia się, dzięki czemu skóra zachowuje młody i jędrny wygląd. Jest to doskonały dodatek zarówno do dań obiadowych jak i do deserów. Otręby z czarnego ryżu również świetnie nadają się na pożywne śniadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *